red green blue contrast reset

facebook twitter instagram youtube rss

perutusan bm34 produk bm perisian bm
penyelidik bm awam bm warga bm aplikasimobil bm aplikasionline bm

Cetak

Fenomena kenaikan aras laut di Malaysia menjelang 2100 bukan spekulasi - Wan Junaidi. 28 Mac 2016.

on . Posted in Keratan Akhbar 2015

KUALA LUMPUR 28 Mac - Fenomena peningkatan aras laut di beberapa pesisir pantai Malaysia sehingga berkemungkinan menenggelamkan beberapa kawasan sekitarnya bukan spekulasi sebaliknya adalah unjuran hasil kajian antarabangsa, persidangan Dewan Rakyat diberitahu hari ini.

Menteri Sumber Asli dan Alam Sekitar, Datuk Seri Dr Wan Junaidi Tuanku Jaafar berkata, kajian saintifik antarabangsa yang dibuat pada tahun 2010 itu mendapati beberapa kawasan pesisir pantai Semenanjung Malaysia akan mengalami kenaikan aras laut menjelang tahun 2100.

"Bagaimanapun kajian Institut Penyelidikan Hidraulik Kebangsaan (NAHRIM) menunjukkan bahawa peningkatan aras laut di bandar-bandar utama pesisir pantai Malaysia pada tahun 2020 tidak begitu ketara," katanya.

Beliau menjawab soalan Datuk Ikmal Hisham Abdul Aziz (BN-Tanah Merah) yang mahu kementerian menjelaskan spekulasi bahawa beberapa kawasan di sepanjang pantai Malaysia akan tenggelam disebabkan kenaikan paras laut menjelang tahun 2020 dan persediaan kementerian sekiranya kajian tersebut benar.

Mengulas lanjut, Wan Junaidi berkata mengikut kajian antarabangsa itu, kenaikan paras laut tertinggi di Semenanjung dijangka berlaku di pantai Kedah iaitu 0.52 meter, Kelantan (0.47 meter) manakala di Sarawak ialah di Pantai Miri (0.59 meter) dan di Sabah ialah di pantai Tawau (1.06 meter).

Sehubungan itu, katanya kementerian mengambil pelbagai langkah bagi mendepani cabaran berkenaan antaranya dengan menyediakan perlindungan kawasan pantai melalui langkah struktur dengan membina benteng hakisan dan tembok penahan ombak.

"Langkah tanpa struktur pula adalah seperti tanaman semula bakau, penambakan pasir pantai, memberi khidmat nasihat kepada Pihak Berkuasa Tempatan dan pemaju berkaitan dan anjakan pembangunan masa depan menjauhi garis pantai," katanya.- BERNAMA

Sumber: http://www.utusan.com.my/berita/nasional/fenomena-kenaikan-aras-laut-di-malaysia-menjelang-2100-bukan-spekulasi-wan-junaidi-1.205755#sthash.54x5vGa7.dpuf

  • apwfmygovjpamscmampumofeperolehanspanjpp